Naar inhoud gaan

HP Print and Scan Doctor voor Windows proberen

 • AfdrukkenAfdrukken

Inleiding

De HP Print and Scan Doctor is een gratis hulpprogramma (softwareprogramma) waarmee u veelvoorkomende problemen met afdrukken, scannen en de netwerkverbinding snel kunt oplossen. HP raadt aan dat u het hulpprogramma uitvoert wanneer u een probleem wilt oplossen.
Belangrijk: HP Print and Scan Doctor is niet beschikbaar voor Mac OS X-besturingssystemen. Dit hulpprogramma is alleen beschikbaar voor Windows-besturingssystemen.
De Print and Scan Doctor herkent en repareert veelvoorkomende problemen met afdrukken, scannen en de netwerkverbinding, zoals:
 • Connectiviteit:
  • USB: Hiermee controleert u of de USB-verbinding tussen uw pc en het HP product naar behoren werkt.
  • Netwerk: Hiermee controleert u of de netwerkverbinding tussen uw pc en het netwerk naar behoren werkt.
 • Test van apparaatstatus: Hiermee controleert u op apparaatfouten, bijvoorbeeld wanneer het papier op is, het papier is vastgelopen, de wagen is vastgelopen of als er problemen zijn met de papierinvoer, en krijgt u instructies voor het oplossen van het probleem.
 • Drivercontrole: Hiermee controleert u of er driverbestanden missen of corrupt zijn.
 • Apparaatbeheer: Hiermee controleert u op problemen in Apparaatbeheer waardoor het afdrukken kan worden belemmerd.
 • Apparaat online: Hiermee controleert u of de werking van het apparaat is onderbroken of dat het apparaat offline is, en stelt u indien nodig de status weer in op online.
 • Afdrukwachtrij: Hiermee controleert u op afdruktaken die in de afdrukwachtrij (een overzicht van afdruktaken die nog moeten worden afgedrukt) staan en wist u de afdrukwachtrij.
 • Port Match: Hiermee controleert u de poortinstellingen van het HP product.
 • Apparaatconflicten: Hiermee controleert u op conflicten met andere drivers, zoals drivers van andere printermerken.
 • Inktproblemen: Hiermee controleert u de cartridges en inktniveaus op problemen die invloed hebben op de afdrukkwaliteit.
 • Afdrukinstellingen: Hiermee kunt u de instellingen voor de afdrukkwaliteit controleren en wijzigen.
 • Testafdruk: Hiermee drukt u een testpagina of aan de hand waarvan u de afdrukkwaliteit kunt evalueren, en krijgt u opties voor het reinigen en uitlijnen van de printkop als dat nodig is.
 • Scantests: Hiermee kunt u scanmechanismen, drivers en registervermeldingen controleren.
U kunt ook op het menu Printer klikken voor extra functies, zoals het reinigen van printkoppen, de printkoppen uitlijnen, de inktniveaus controleren en geavanceerde printergegevens voor uw geselecteerde printer bekijken.

Stap één: HP Print and Scan Doctor downloaden

HP Print and Scan Doctor werkt met de meeste HP printers, is beschikbaar in de meeste talen en werkt alleen onder Windows-besturingssystemen. U kunt HP Print and Scan Doctor gratis downloaden van de HP website.
 1. Klik op Downloaden en volg de instructies op het scherm om de software te downloaden naar de computer.
 2. Open de map waarin het softwarebestand werd opgeslagen (meestal Downloads), dubbelklik op het bestand en volg de instructies op het scherm om de installatie te voltooien.

Stap twee: De Print and Scan Doctor uitvoeren

 1. Druk op de aan/uit-knop om het product in te schakelen als het nog niet is ingeschakeld.
 2. Selecteer uw HP product in de kolom Product in de Print and Scan Doctor.
  Als uw product niet op de lijst staat, schakelt u het uit en weer in en klikt u op Opnieuw.
 3. Klik op Volgende. De Print and Scan Doctor controleert de verbinding met uw product en biedt hulp als de verbinding niet werkt.
 4. Klik, afhankelijk van uw probleem, op Afdrukprobleem oplossen of Scanprobleem oplossen om de oorzaak van het probleem vast te stellen.

Video over het downloaden en installeren van HP Print and Scan Doctor

De volgende video laat zien hoe u de HP Doctor voor afdrukken en scannen downloadt en uitvoert.
Als de video niet correct wordt weergegeven of u de video in een ander formaat wilt bekijken, klikt u hier om de video op YouTube af te spelen .

Stap drie: Vastgestelde problemen oplossen

Klik op een van de volgende onderwerpen om vastgestelde problemen op te lossen.
 1. Bekijk de lijst met resultaten waarvoor u handelingen kunt verrichten in het resultatenscherm van de Print and Scan Doctor.
  • Als u gele uitroeptekens () ziet, is de test mislukt en was een actie van de gebruiker vereist, maar werd deze stap overgeslagen.
  • Als u een rode X () ziet, volgt u de instructies op het scherm om het probleem op te lossen.
 2. Als u klaar bent met het oplossen van alle vastgestelde problemen, klikt u op Testafdruk in de Print and Scan Doctor. De printer drukt een testpagina af.
  • Als de testpagina goed wordt afgedrukt, hoeft u niet door te gaan met de probleemoplossing. U hebt het probleem opgelost.
  • Als de testpagina niet wordt afgedrukt, volgt u de instructies in de Print and Scan Doctor om de printer te resetten. Probeer opnieuw een testpagina af te drukken nadat de printer is gereset.
  • Als er nog steeds afdrukproblemen zijn, klikt u op Andere ondersteuningsopties voor specifieke ondersteuning voor uw printer, of op Volgende voor een volledige lijst met opties, met o.a. het HP ondersteuningsforum, voor hulp van andere HP klanten.
 1. Bekijk de lijst met resultaten in het resultatenscherm van de Print and Scan Doctor.
  • Als u gele uitroeptekens () ziet, is de test mislukt en was een actie van de gebruiker vereist, maar werd deze stap overgeslagen.
  • Als u een rode X () ziet, volgt u de instructies op het scherm om het probleem op te lossen.
 2. Wanneer u alle gevonden problemen hebt opgelost, klikt u op Testscan of Overslaan.
  • Als u op Testscan klikt, start de HP Print and Scan Doctor de HP scansoftware om een testscan uit te voeren. Volg de instructies op het scherm van de scansoftware om de test uit te voeren.
  • Als u op Overslaan klikt en geen andere problemen ondervindt, klikt u op Stoppen om het hulpprogramma af te sluiten.
  • Als u op Overslaan klikt en nog steeds scanproblemen ondervindt, klikt u op Ondersteuning en probleemoplossing voor ondersteuning die specifiek voor uw scanner is, of klikt u op HP ondersteuningsforum voor hulp van andere HP klanten.
Voor aanvullende hardwarefuncties klikt u op het menu Printer en selecteert u een menu-onderdeel:
 • Printerservices: Kies deze optie als u diagnostische pagina's wilt afdrukken, de printkop wilt uitlijnen of deze wilt reinigen.
 • Inktniveaus: Kies deze optie als u de inktniveaus van de printer wilt controleren en informatie over de cartridges wilt bekijken, zoals installatiedatum, garantiedatum en serienummer. Klik op Online winkelen voor benodigdheden als u een HP shopping pagina wilt weergeven met de optimale benodigdheden voor uw printer.
 • Geavanceerde printergegevens: Kies deze optie als u informatie wilt weergeven over uw printer, zoals firmware- en softwareversie, serienummer, aantal pagina's, printkopgegevens en garantiestatus.

Gerelateerde ondersteuningskoppelingen

HP Support-forums

Vind oplossingen en werk samen met anderen op het HP supportforum
  HP op YouTube