Gå till innehåll

Hämta eller uppdatera programvaran och drivrutinerna för HP-datorer

 • Skriv utSkriv ut
Detta dokument avser HP- och Compaq CONSUMER-datorer. Om du har en kommersiell dator, ProBook, Workstation, skrivare eller annan typ av HP-produkter, vänligen ange modellnumret i HP- hämtningssida av programvara och drivrutiner för att hitta drivrutiner relaterade till produkttyperna.
HP strävar efter att hela tiden förbättra sina produkter och tillhandahåller med jämna mellanrum uppdateringar av programvara, drivrutiner och inbyggd programvara. Se till att din HP- eller Compaq-dator körs så optimalt som möjligt genom att uppdatera programvaran regelbundet. Håll din dator uppdaterad med följande metoder.
OBS:Om du letar efter skrivardrivrutiner för Windows 7 eller Windows 8 läser du HP:s supportdokument Hur hittar jag den bästa drivrutinen för min skrivare för Windows 7 eller Windows 8?
Visa en video om att hitta drivrutiner

Hitta programvara och drivrutiner

Använd någon av följande avsnitt för att lära dig sätt hur du kan hämta programvara och drivrutiner:
Vissa drivrutiner kan hämtas från HP, andra hämtas från Microsoft med Windows Update och vissa finns bara att hitta på tillverkarens webbplats. Det bästa sättet att söka efter alla drivrutinsuppdateringar som är tillgängliga för datorn är att kontrollera alla tre platserna, i den här ordningen:
OBS:Om du söker efter drivrutiner för nätverk (Ethernet, LAN), ljud (audio) eller video och inte kan hitta dem på HP:s hämtningssida för programvara och drivrutiner kan du behöva hämta drivrutinen för kretsuppsättningen. Kretsuppsättningen kan köra många komponenter på moderkortet, som nätverk, ljud och video. Drivrutinen för kretsuppsättningen kan finnas på HP:s sida för nedladdning av programvara, för många datormodeller. Om drivrutinen inte är tillgänglig från HP kan du söka efter namnet och kretsuppsättningens tillverkare bland produktspecifikationerna för datormodellen. Sök efter datormodellen samt ordet specifikationer längst upp på den här sidan. Om du t.ex. har en stationär dator av typen HP TouchSmart 300-1025 söker du efter 300-1025 specifikationer. Hämta sedan drivrutinen från kretstillverkarens webbplats .
 1. Om HP Support Assistant inte hittar drivrutinen som du vill ha, hämta programvara och drivrutiner från HP .
 2. De flesta tillgängliga drivrutiner kan hämtas från HP eller Microsoft. Om du fortfarande inte har hittat drivrutinen tittar du på produkttillverkarens webbplats .
Programuppdateringar kan tillhandahållas av HP eller av programvarutillverkaren. Leta efter programvaruuppdateringar i den här ordningen:
 1. Om HP Support Assistant inte hittar uppdateringen som du vill ha hämtar du programvara och drivrutiner från HP .
 2. Om du fortfarande inte har hittat uppdateringen tittar du på produkttillverkarens webbplats .
Installera endast BIOS-uppdateringar från HP. Se ett av följande HP-supportdokument för fullständiga anvisningar om hur du hämtar BIOS-uppdateringar från HP:
Inbyggd programvara är vanligast förekommande med cd- och dvd-enheter. Nätverkskort, modem och bildskärmskort kan också använda inbyggd programvara. Uppdateringar av inbyggd programvara kan tillhandahållas av HP eller av programvarutillverkaren. Leta efter uppdateringar av inbyggd programvara i den här ordningen:
 1. Om HP Support Assistant inte hittar uppdateringen som du vill ha hämtar du programvara och drivrutiner från HP .
 2. Om du fortfarande inte har hittat uppdateringen tittar du på maskinvarutillverkarens webbplats .
Använd HP:s programåterställningsprocess för att installera drivrutiner och programvara som ursprungligen medföljde datorn. Med Återställningshanteraren (Windows 7 och Vista) och Application Recovery (Windows XP och tidigare) kan du välja specifik maskinvara eller drivrutiner som ska installeras om. Ytterligare information om hur du använder dessa program från HP finns i följande supportdokument:
Du kan använda Windows Update till att hämta operativsystemsuppdateringar (till exempel servicepack och säkerhetsuppdateringar) och Microsoft-programvaruuppdateringar (till exempel den senaste versionen av Internet Explorer). Mer information om hur du använder Windows Update för att hämta uppdateringar till operativsystemet och till Windows-program finns i HP-supportdokumentet för ditt operativsystem:
För att installera om det ursprungliga operativsystemet måste du utföra en systemåterställning. En systemåterställning raderar alla data på hårddisken och återställer datorn till de ursprungliga fabriksinställningarna. Mer information om hur du utför en systemåterställning finns i det dokument som gäller för datorn:
Stationära datorer:
Notebook-datorer:
Om du har en HP-skrivare, HP-skanner eller HP-kamera, publicerar HP programvara och drivrutiner på supportplatsen för varje enskild produkt. De här programvarorna och drivrutinerna finns inte på datorsupportsidorna. Med andra ord finns det inte skrivardrivrutiner på hämtningssidan för program och drivrutiner till enskilda HP-datormodeller. Hitta programmet du behöver genom att gå till sidan Nedladdning av HP:s programvara och drivrutiner och ange modellnamnet på skrivaren, skannern eller kameran från HP.
Om du har en skrivare, skanner, kamera eller liknande enhet som är köpt av en annan leverantör än HP, måste du söka efter programmet hos det företag som har tillverkat enheten.
Linux är utvecklad inom communityn för öppen källkod och drivrutinerna kan vanligtvis hittas genom inlägg på webbplatser för communityn. Mer information om Linux och hur detta operativsystem används för HP- och Compaq-datorer, finns i något av följande HP-supportdokument:
FreeDOS är ett diskbaserat operativsystem (DOS), en programvaruvariant som distribueras via GNU General Public License. Det är ett operativsystem med öppen källkod som tillhandahåller grundläggande operativsystemfunktioner på datorn. För mer information, se HP:s supportdokument Vanliga frågor om FreeDOS (FAQs) .

Använd HP Support Assistant för att hitta uppdateringar automatiskt (Windows).

HP-datorer med Windows levereras med HP Support Assistant installerad. HP Support Assistant kan användas för att automatiskt söka efter och installera de senaste uppdateringarna för datorn
OBS: Du kan installera den senaste versionen av HP Support Assistant från webbplatsen för HP Support Assistant (på engelska).
Så här öppnar du HP Support Assistant och kontrollerar om det finns programvara och drivrutiner att hämta.
 1. Dubbelklicka på HPSA-skrivbordsikonen eller välj HPSA från startskärmen.
 2. I HP Support Assistant, klicka på knappen Uppdateringar och justeringar .
 3. Klicka på Sök efter uppdateringar nu.
  HP Support Assistant söker nu efter de senaste uppdateringarna på HP:s servrar.
 4. Om det finns nya uppdateringar kontrollerar du att kryssrutan bredvid varje uppdatering är markerad och klickar på Verktställ för att hämta och installera uppdateringarna.
  Klicka på Avsluta om det inte finns några nya uppdateringar.

Hämta programvara och drivrutiner

Använd ett avsnitt för att hämta drivrutiner, programvara och uppdateringar från HP eller från Microsoft:
HP tillhandahåller många kostnadsfria hämtningar av programvara och drivrutiner. Följ stegen nedan för att hämta uppdateringar och drivrutiner från HP:
 1. Gör följande om du uppmanas ange modellnumret:
  Ange modellnamnet på din HP eller Compaq-dator. T.ex. Pavilion 15z-e000 notebook-dator eller Pavilion HPE h8-1360t stationär dator.
  Klicka på Nästa.
  Du kan behöva välja ett modellnummer i en lista innan du kan komma åt din produkts supportsida. Om det är så, välj modellnumret i listan.
  Från din produkts supportwebbplats klickar du på Drivrutiner.
  OBS: Om du har en kommersiell dator, en ProBook, Workstation eller andra kommersiella märken, blir du befodrad till supportwebbplats som är mycket olik HP:s som kunderna har erfarenhet med och fungerar inte med följande steg.
 2. Välj operativsystemet för din dator och klicka sedan på Nästa.
  OBS:Alternativt, om du för närvarande använder datorn som du vill uppdatera och “Sök efter uppdateringar” visas på sidan, klickar du på Sök nu och följer anvisningarna på skärmen för att automatiskt installera uppdateringar.
  Figur 1: Välj ditt operativsystem
  Välj ditt operativsystem
  Webbsidan visar kategorier för tillgänglig programvara och drivrutiner för operativsystemet som du valt.
  OBS: Om du inte kan hitta det operativsystem som du vill i listan, har HP inte drivrutiner för det operativsystemet. Se de andra avsnitten på den här sidan för andra sätt hur du kan söka efter programvara och drivrutiner.
 3. Klicka på plustecknet (+) bredvid en kategori eller dubbelklicka på kategorinamnet för att öppna det.
  Figur 2: Välj en hämtning
  Välj en hämtning
  VIKTIGT: Om fler än en hämtning är tillgänglig för en komponent (som uppdatering av fast DVD-programvara), måste du identifiera vilken komponent som är installerad i din dator och därefter hämta rätt fil. Du hittar komponentens namn genom att gå till Enhetshanteraren och klicka på plustecknet (+) bredvid kategorin (t.ex. DVD/CD ROM-enheter). Komponentens ursprungliga tillverkare visas i kategorin. Använd den här informationen till att identifiera vilken fil du behöver hämta för produkten.
  OBS:Om en specifik programvara eller drivrutinsuppdatering inte är listad på webbsidan, kan den originalprogramvara som redan finns i datorn vara den senast tillgängliga versionen.
 4. Klicka på Ladda ned för att omedelbart starta nedladdningen och installationen, eller klicka på rubriken för nedladdningen för att få mer information och fler alternativ.
  Figur 3: Exempel på sida för nedladdning av programvara med fliken översikt markerad
  Sida för nedladdning av programvara med fliken översikt markerad
 5. Använd något av följande sätt för att hämta och installera beroende på webbläsare:
  • I Internet Explorer visas en Säkerhetsvarning som frågar om du vill köra filen. Väljer du Kör hämtas och installeras filen automatiskt. Väljer du Spara hämtas filen till datorn och det går att öppna filen vid ett senare tillfälle. Det är viktigt att komma ihåg var filen sparades.
  • Klicka på Spara fil i Mozilla Firefox. Filen hämtas och fönstret Filhämtaren öppnas. Dubbelklicka på filen i Filhämtaren när hämtningen är klar.
 6. Följ anvisningarna för att installera programmet eller drivrutinen.
De flesta HP- och Compaq-datorer levereras med en fullversion av Microsoft Windows förinstallerad. Microsoft har ett omfattande bibliotek med program, drivrutiner och uppdateringar som kan hämtas helt kostnadsfritt. HP och många av företagets partners samarbetar med Microsoft för att kunna erbjuda drivrutiner genom Windows Update. Använd följande steg för att hämta drivrutiner, programvara och uppdateringar med Windows Update:
OBS:Använd Windows Update regelbundet för att installera viktiga uppdateringar som hjälper till att skydda datorn mot virus och skadliga angrepp.
 1. Anslut till Internet och öppna http://www.update.microsoft.com (på engelska).
 2. Följ anvisningarna på sidan Windows Update för att göra inställningar i Windows Update och installera programvaruuppdateringar.
 3. Använd följande Windows uppdateringstips:
  • Installera alla viktiga uppdateringar först för att bibehålla Internetanslutningens säkerhet.
  • Om du behöver drivrutiner återfinns de under valfria uppdateringar i listan över tillgängliga uppdateringar.
  • Beroende på filstorlek, antal uppdateringar och hämtningstid kan det vara bra att köra Windows Update när du inte använder datorn till något annat.
Mer information om hur du använder Windows Update för att installera drivrutiner och hämta uppdateringar till Windows-program finns i HP-supportdokumentet:
OBS:Ett annat bra sätt att snabbt få de senaste drivrutinerna från Microsoft är att öppna Enhetshanteraren, högerklicka på enhetens namn och välja Uppdatera drivrutin.
Figur 4: Uppdatera drivrutiner med Enhetshanteraren
Uppdatera drivrutiner med Enhetshanteraren

Använd HP-systemåterställning för att återställa ursprungliga drivrutiner eller programvara (Windows)

Du kan använda HP-systemåterställning för att installera en drivrutin eller ett program eller så kan du använda den för att rensa all information på hårddisken och installera om hela den ursprungliga systemavbildningen.
Använd HP:s programåterställningsprocess för att installera drivrutiner och programvara som ursprungligen medföljde datorn. Med Återställningshanteraren (Windows 7 och Vista) och Application Recovery (Windows XP och tidigare) kan du välja specifik maskinvara eller drivrutiner som ska installeras om. Ytterligare information om hur du använder dessa program från HP finns i följande supportdokument:
OBS:Om du har upp- eller nedgraderat operativsystemet på datorn är det inte säkert att HP:s process för programvaruåterställning fungerar. Om datorn dessutom är specialkonfigurerad måste du kanske installera om vissa program med hjälp av installationsskivorna.
Om du vill återställa alla program och drivrutiner säkerhetskopierar du filerna som du vill spara och använder HP:s systemåterställningsprocess. Med processen återställs programvarukonfigurationen till fabriksinställningarna.
Du kan återställa systemet från hårddisken eller skivan. Mer information om hur du utför en systemåterställning finns i det dokument som gäller för datorn:
Bärbara datorer:
Stationära datorer:
OBS: Om du försöker hitta återställningsskivorna kan du läsa mer i Letar du efter återställningsskivor?

Hämta uppdateringar från program- eller maskinvarutillverkaren

De flesta företag tillhandahåller kostnadsfria programvaru- och drivrutinsuppdateringar för sina produkter. HP- och Compaq-datorer levereras med en rad olika maskinvarukomponenter och program från HP-partners. Om du har problem med ett program eller en drivrutin till en maskinvaruenhet och inte kan hitta en uppdatering hos HP, ta en titt på tillverkarens webbplats.
VIKTIGT:Installera endast BIOS-uppdateringar från HP! Installera inte BIOS-uppdateringar från moderkorttillverkarens webbplats! Detta kan leda till att det inte längre går att återställa datorn med HP:s systemåterställning.
Följande produkttillverkare tillhandahåller teknik som används i många HP- och Compaq-datorer. Många maskinvarutillverkare har sina egna webbplatser med hämtning av drivrutiner.
OBS:Du kan hitta information om maskinvaran i datorn bland produktspecifikationerna för datormodellen. Sök på HP: s webbplats med namnet på datormodellen samt ordet specifikationer. Om du t.ex. har en stationär dator av typen HP TouchSmart 300-1025 söker du efter 300-1025 specifikationer.
Följande lista innehåller länkar till tillverkarens webbplatser som tillhandahåller maskinvara som passar i HP-datorer:

Vanliga frågor om program och drivrutiner

Klicka på rubriken eller det efterföljande plustecknet (+) för att expandera informationen.

Jag installerade en annan version av Windows i datorn och kan inte hitta drivrutiner. Vad ska jag göra?

Använd följande steg för att hitta programvara från andra tillverkare.
VIKTIGT:Om inte annat anges stöder inte HP programvara som inte medföljde datorn vid leverans och där produkten har ändrats till en konfiguration som HP inte har utformat. Mer information finns i garantin. Tänk också på att inte upp- eller nedgradera operativsystemet utan att först leta upp kompatibla drivrutiner till alla komponenter i datorn. Om du måste byta operativsystem, bränner du en återställningsskiva som återställer datorn om du skulle drabbas av kompatibilitetsproblem.
 1. Börja med att ta fram namnen på de maskinvarukomponenter som finns i datorn. Den viktigaste komponenten är kretsuppsättningen, eftersom den ofta driver många av datorns övriga komponenter som nätverk, ljud och till och med grafik. Du hittar namn och tillverkare för många komponenter bland produktspecifikationerna för datormodellen. Sök efter datormodellen samt ordet specifikationer längst upp på den här sidan. Om du t.ex. har en stationär dator av typen HP Touch 300-1025 söker du efter 300-1025 specifikationer. Hämta sedan drivrutinen från tillverkarens webbplats .
 2. Leta för det andra upp och installera det senaste drivrutinpaketet till kretsuppsättningen för det nya operativsystemet. Kretsuppsättningen innehåller grundläggande drivrutinfunktioner till komponenter i datorn (till exempel ljud och nätverk). Om datorn inte har någon Internetanslutning, hämta drivrutinerna till kretsuppsättningen från en annan dator och spara dem på en cd-skiva eller ett USB-minne för att kunna överföra dem till din dator. För mer hjälp om var du hittar drivrutiner till kretsuppsättningen och andra hämtningar, se föregående avsnitt Hämta uppdateringar från program- eller maskinvarutillverkaren .
 3. När du slutligen har hittat och installerat drivrutiner till kretsuppsättningen hämtar och installerar du de senaste drivrutinerna till andra komponenter som inte fungerar. Om du till exempel inte hör något ljud från datorn och den använder Realtek HD-ljud kan du hämta och installera en ny HD-ljuddrivrutin från antingen Microsofts eller Realteks webbplats.
  Om det inte finns några drivrutiner och maskinvarukomponenten inte fungerar kan du behöva byta ut komponenten. Om du till exempel har bytt operativsystem från Windows Vista till Linux och det inte finns någon ljuddrivrutin för Linux, måste du installera ljudkort och drivrutiner som är kompatibla med Linux.

Hur hittar jag den aktuella versionen av en drivrutin, programvara eller BIOS på min dator?

Många drivrutiners versionsnummer kan hittas Enhetshanteraren. Öppna Enhetshanteraren genom att söka efter Enhetshanteraren i Windows och dubbelklicka på komponentens namn och sedan klicka på fliken Drivrutin i egenskapsfönstret.
Figur 5: Egenskaper för DVD-enhet
DVD-enhetens egenskaper med drivrutinsversion visas
För att hitta programvarans versionsnummer kan du ofta klicka på Hjälp och sedan på Om. Versionsnumrets placering varierar för olika programvaror.
BIOS-version (revision) kan visas på skärmen för BIOS-inställningar. Så här öppnar du skärmen BIOS Setup:
 1. Stäng av datorn och vänta i fem sekunder.
 2. Slå på strömmen till datorn och tryck på F10-tangenten flera gånger tills BIOS-skärmen visas.
  • För de flesta datorer som är tillverkade från 2006 till 2010 trycker du på F10-tangenten.
  • För vissa datorer som är tillverkade före 2006 slår du på strömmen och trycker på F1-tangenten.
  • För vissa datorer som är byggda 2009 och senare med UEFI-miljö slår du på strömmen och trycker på esc-tangenten för att få en förstartmeny och väljer sedan F10 för BIOS.
 3. Visa BIOS-versionen som visas på BIOS Main-skärm.
Figur 6: BIOS Main-skärm
 BIOS Main-skärm

Hur återställer jag eller installerar om den ursprungliga programvaran och drivrutinerna som medföljde datorn?

Det bästa sättet att få tag på programvara och drivrutiner som medföljde datorn är att använda Återställningshanteraren (Windows 7 och Vista) eller Application Recovery (Windows XP eller tidigare). Med dessa program kan du välja specifik maskinvara eller specifika drivrutiner som ska installeras om. För mer information, se dokumentet som avser din dator:

Jag söker efter en nätverksdrivrutin (LAN eller ethernet), ljuddrivrutin (ljud) eller videodrivrutin (grafik) men kan inte hitta den på HP:s sida för Programvara & drivrutiner. Var finns drivrutinen?

Om du söker efter drivrutiner för nätverk (Ethernet, LAN), ljud (audio) eller video (grafik) och inte kan hitta dem på HP:s hämtningssida för programvara och drivrutiner kan du behöva hämta drivrutinen för kretsuppsättningen. Kretsuppsättningen kan köra många komponenter på moderkortet, som nätverk, ljud och video.
Drivrutinen för kretsuppsättningen finns på HP:s sida för hämtning av programvara för många datormodeller. Om drivrutinen inte är tillgänglig från HP kan du söka efter namnet och kretsuppsättningens tillverkare bland produktspecifikationerna för datormodellen. Sök efter datormodellen samt ordet specifikationer längst upp på den här sidan. Om du t.ex. har en stationär dator av typen HP Touch 300-1025 söker du efter 300-1025 specifikationer. Hämta sedan drivrutinen från kretstillverkarens webbplats .

Var hittar jag program eller drivrutiner till skrivare, skannrar och kameror?

Om du har en HP-skrivare, HP-skanner eller HP-kamera, publicerar HP programvara och drivrutiner på supportplatsen för varje enskild produkt. De här programvarorna och drivrutinerna finns inte på datorsupportsidorna. Med andra ord finns det inte skrivardrivrutiner på hämtningssidan för program och drivrutiner till enskilda HP-datormodeller. Hitta programmet du behöver genom att gå till sidan HP-programvara och HP-drivrutiner och ange modellnamnet på skrivaren, skannern eller kameran från HP.
Om du har en skrivare, skanner, kamera eller liknande enhet som är köpt av en annan leverantör än HP, måste du söka efter programmet hos det företag som har tillverkat enheten.

Varför kan jag inte hitta en drivrutin som löser mitt datorproblem?

Om du har problem med datorn kanske det finns en drivrutin som löser problemet. Många problem kan dock inte lösas genom att du installerar uppdaterade program eller drivrutiner. Försök i stället söka efter datorproblemet eller felmeddelandet på HP:s webbplats.
Listan som följer visar vanliga typer av drivrutiner och tillhörande problem som eventuellt kan lösas om du uppdaterar drivrutinen:
 • Ljud: Inget ljud hörs, ingen ljudenhet hittas eller kvalitetsproblem som knastrande ljud.
 • BIOS: Problem med viloläge, pausläge, vänteläge, start, avstängning eller minimikraven för uppgradering av operativsystemet. BIOS bör bara uppdateras om du vet att uppdateringen kommer att lösa problemet.
 • Inbyggd programvara för cd-/dvd-enhet: Identifiering av nya skivmärken, hastighet och kvalitet när skivor bränns.
 • Tangentbord: Extratangenter och specialtangenter fungerar inte.
 • TV-mottagare: Prestanda vid TV-uppspelning, dålig ljudkvalitet när du tittar på TV och dålig inspelningskvalitet för video.
 • Video: Bildskärmsupplösningar som saknar stöd, prestandan vid filmuppspelning och problem med 3D-spel.
Om en uppdaterad drivrutin inte löser datorproblemet kan du prova att söka på HP:s webbplats eller Internet efter en lösning (inte en drivrutin).

Hur hämtar jag en drivrutin som jag vill installera på en annan dator?

Följ anvisningarna i avsnittet Hämta programvara och drivrutiner från HP . När du har klickat på Hämta sparar du drivrutinen externt, t.ex. på en flashenhet, ett minneskort, en cd-/dvd-skiva eller extern hårddisk. Flytta sedan det externa mediet till den andra datorn och installera drivrutinen.

Varför kan jag inte hitta drivrutiner för min cd-/dvd-enhet?

Drivrutinerna för cd-/dvd-enheter är en del av operativsystemet och tillhandahålls inte av HP. Cd-/dvd-enheter använder däremot inbyggd programvara för driften, och HP tillhandahåller uppdateringar av den inbyggda programvaran för dessa enheter.
Om du vill söka efter inbyggd programvara för en CD-/DVD-enhet följer du anvisningarna i avsnittet Hämta programvara och drivrutiner från HP . På sidan för hämtning av programvara och drivrutiner expanderar du avsnittet Inbyggd programvara.
Figur 7: Exempel på alternativ för uppdatering av inbyggd programvara
Exempel på alternativ för uppdatering av inbyggd programvara

Var kan jag söka efter en drivrutin som uppgraderar USB-standarden? (från USB 1/1.1 till 2, 1 till 3 eller 2 till 3)

Portens maskinvara måste stödja 2.0- eller 3.0-standarden, annars kan du inte uppnå 2.0- eller 3.0-hastighet. Om du vet att datorn är utrustad med en USB 2.0- eller 3.0-port och ett meddelande ändå visas om att du bör ansluta USB 2.0- eller 3.0-enheten till en USB-port med högre hastighet, kan det hända att du behöver uppgradera USB-styrenhetens drivrutiner. Hämta tillgängliga uppdateringar för Windows 98SE eller Windows ME genom att köra Windows Update . Följ stegen nedan för att hämta tillgängliga uppdateringar för Windows 7, Vista och XP:
 1. Anslut till Internet om du inte redan är ansluten.
 2. showhide
  Öppna Enhetshanteraren.
  • Från startskärmen i Windows 8 skriver du Enhetshanteraren för att öppna snabbknappen Sök och väljer sedan Enhetshanteraren bland sökresultaten
   Figur 8: Klicka på Enhetshanteraren bland sökresultaten.
   Enhetshanteraren vald
  • Windows 7 och Vista: klicka på Start och skriv in enhetshanteraren i fältet Starta sökning.
   Klicka på Enhetshanteraren bland sökresultaten.
  • Windows XP: klicka på Start, Kör och skriv in devmgmt.msc i fältet. Klicka på OK.
 3. Klicka på plustecknet (+) intill Övriga enheter i Enhetshanteraren. Om det inte finns några övriga enheter har Windows identifierat och installerat all Plug and Play-maskinvara på datorn.
 4. Om det finns andra referenser till USB, t.ex. bussvärdstyrenheter, högerklickar du på namnet och väljer Uppdatera drivrutin.
  Följ anvisningarna på skärmen för att ladda ned och installera de tillgängliga uppdateringarna.
  Namnet i övriga enheter bör tas bort och läggas till i rätt kategori (USB-styrenheter).
 5. Testa USB-enheten på nytt. Om meddelandet fortfarande visas går du vidare med stegen nedan. Om meddelandet inte längre visas är du klar.
 6. Om det inte finns några fler referenser till USB i kategorin Övriga enheter klickar du på plustecknet (+) bredvid USB-styrenheter.
 7. Högerklicka på namnet till en av USB-styrenheterna och välj Uppdatera drivrutin.
 8. Om du installerar hämtningar, testar du USB-enheten igen för att se om meddelandet fortfarande visas.

Är Windows-versionen på min dator 32-bitars eller 64-bitars?

För att avgöra om du har en 32-bitars- eller 64-bitarsversion av Windows, se Är Windows-versionen på min dator 32-bitars eller 64-bitars? .
Du kan inte uppgradera från en 32-bitarsversion av Windows till en 64-bitarsversion av Windows. På samma sätt kan du endast uppgradera en 64-bitarsversion av Windows till en 64-bitarsversion av Windows. För att installera en 64-bitarsversion av Windows på en dator med en 32-bitarsversion, måste du ominstallera Windows, varvid all information på hårddisken tas bort.

Varför är inte mitt operativsystem med i listan på hämtningssidan för programvara och drivrutiner?

Om ditt operativsystem inte finns med på listan har HP för närvarande inga programvaru- eller drivrutinshämtningar tillgängliga för din produkt med det operativsystemet, eller också är inga hämtningar tillgängliga på det språk du valt. Om du har installerat ett annat operativsystem än Microsoft Windows kanske HP inte tillhandahåller programvara eller drivrutiner för hämtning för ditt operativsystem. Om du har uppgraderat Windows kanske det inte finns någon hämtning från HP ännu.
Här följer några alternativ om hämtningar inte visas för ditt operativsystem:

Var kan jag hitta drivrutiner till Linux (eller FreeDOS)?

Linux och FreeDOS har utvecklats med öppen källkod och drivrutinerna erbjuds vanligtvis i inlägg på communitywebbplatser. Mer information om FreeDOS och Linux, och hur dessa operativsystem gäller för HP- och Compaq-datorer, finns i något av följande HP-supportdokument:

Jag har provat allt och har fortfarande problem med att hitta drivrutiner till nätverk, grafikkort eller busstyrenheter, en dll-fil, USB eller en annan datorkomponent. Vad ska jag göra?

Om du letar efter en drivrutin på grund av ett felmeddelande på datorn, prova att söka på HP:s webbplats eller Internet efter den exakta ordalydelsen i felmeddelandet. HP och dess partners erbjuder många supportdokument med kända korrigeringar av felmeddelanden.
Det är inte säkert att du behöver uppdatera drivrutiner bara för att du har uppdaterat Windows. Windows kan själv hitta och installera drivrutiner via Plug and Play-processen eller Windows Update. Om Windows har problem med att identifiera enhetens namn kanske den visas under “Övriga enheter” i Enhetshanteraren. Gör i så fall så här.
OBS:Maskinvaruenheter (grafik-, ljud- och nätverkskort och liknande) som inte är konstruerade för Plug and Play-anslutning fungerar kanske inte på en dator som har uppgraderats till en senare version av Windows. I så fall bör du nog byta ut maskinvaran mot en som är kompatibel med det uppgraderade operativsystemet.
 1. Anslut till Internet om du inte redan är ansluten.
 2. showhide
  Öppna Enhetshanteraren.
  • Från startskärmen i Windows 8 skriver du Enhetshanteraren för att öppna snabbknappen Sök och väljer sedan Enhetshanteraren bland sökresultaten
   Figur 9: Klicka på Enhetshanteraren bland sökresultaten.
   Enhetshanteraren vald
  • Windows 7 och Vista: klicka på Start och skriv in enhetshanteraren i fältet Starta sökning.
   Klicka på Enhetshanteraren bland sökresultaten.
  • Windows XP: klicka på Start, Kör och skriv in devmgmt.msc i fältet. Klicka på OK.
 3. Klicka på plustecknet (+) bredvid Övriga enheter . Om det inte finns några övriga enheter har Windows identifierat och installerat all Plug and Play-maskinvara på datorn.
 4. Högerklicka på namnet till en av de okända enheterna och välj Uppdatera drivrutin.
 5. Följ anvisningarna på sidorna som öppnas för att installera tillgängliga drivrutinuppdateringar via Windows.
  Namnet bör tas bort från Övriga enheter och läggas till i rätt kategori. Ett tidigare okänt nätverkskort visas till exempel i kategorin Nätverkskort.
 6. Om du har installerat hämtade filer, provar du enheten för att se om den fungerar som den ska.

Vad är skillnaden mellan programvara, drivrutiner och inbyggd programvara?

Programvara instruerar datorn hur någonting ska utföras, till exempel att spela ett spel eller visa en film, eller att köra ordbehandlare och kalkylprogram.
En drivrutin är en specifik typ av programvara som används i operativsystemet (Windows) och som gör att maskinvaruenheter som skrivare, ljudkort eller tangentbord kan fungera.
Inbyggd programvara är instruktioner lagrade på kretsar som är integrerade i maskinvaruenheter. Exempel på enheter som använder inbyggd programvara är cd-/dvd-enheter och hårddiskar.

Vad är skillnaden mellan att uppdatera och att uppgradera programvara?

Det är viktigt att känna till skillnaden mellan en “programvaruuppdatering” och en “programvaruuppgradering”.
 • Programvaruuppdateringar ändrar versionen på program som finns installerade på datorn, vanligtvis för att korrigera programfel eller lägga till mindre förbättringar eller funktioner. Programvara som exempelvis är av version 3.1.1. kan uppdateras till version 3.1.2. Uppdateringar är vanligtvis kostnadsfria. Hämtningssidan för HP-programvara och -drivrutiner tillhandahåller endast uppdateringar, inte uppgraderingar.
 • En uppgradering av programvara ger en nyare, fullständig version av samma programvarutitel (programvara med version 3.0 kan t.ex. uppgraderas till 4.0) och kan i allmänhet köpas från programvaruleverantören.

Relaterade supportlänkar

HP:s supportforum

Hitta lösningar och samarbeta med andra på HP:s supportforum
  HP på YouTube