Back HP Customer Care
HP indítási menü áttekintése
Az UEFI egy a BIOS-t megelőző környezet, amely speciális diagnosztikai és konfigurációs feladatok végrehajtására képes. 2008-tól kezdődően bizonyos HP Pavilion és Compaq Presario notebookok támogatták az Egységes Kiterjeszthető Firmware Interfészt (Unified Extensible Firmware Interface, UEFI). Ez azt jelenti, hogy a legtöbb, Windows Vista operációs rendszerrel eladott és minden, Windows 8 és 7 operációs rendszerrel értékesített notebook rendelkezik az UEFI-környezettel.
Az UEFI-környezet hozzáférést biztosít a számítógép műszaki adataihoz, illetve diagnosztikai és javító eszközöket tartalmaz, amelyek az indítás során használhatóak – az operációs rendszeren kívül. Ezek az eszközök régebbi notobookokon nem állnak rendelkezésre, annak ellenére, hogy a régebbi modelleken a frissített BIOS esetleg támogatja a HP rendszerdiagnosztikai (UEFI) eszközöket.
Ha az indítás közben rendszerhiba történik, számos különféle hibaüzenetet kaphat. Ezek a hibaüzenetek információt nyújtanak Önnek és a HP szerviztechnikusnak arról, hogy mi lehet a probléma a számítógép hardverével vagy szoftverével. Ha a probléma hardverhibával jár együtt, akkor a rendszer egy azonosító garanciakódot generál, amely megerősíti a hibakörülményeket a vevőszolgálati képviselő számára.
UEFI indítási menü opciói
Annak meghatározására, hogy a számítógépe rendelkezik-e az UEFI-környezettel, nyomja meg a Tápkapcsológombot a számítógép elindításához, majd nyomja meg és tartsa lenyomva az Esc billentyűt. Megjelenik az alábbi lehetőségek némelyikét tartalmazó indítási menü. A modelltől is függően, nem minden alábbi lehetőség érhető el.
UEFI-környezettel rendelkező modellek indítási problémáinak hibakeresése
Ha egy UEFI-környezettel rendelkező számítógép nem indul el, vagy az indítási folyamat során hibaüzenetet jelenít meg, tekintse át az alábbi hibaelhárítási dokumentumot.
Régebbi, UEFI-környezettel nem rendelkező modellek indítási hibaelhárítása
Ha egy régebbi számítógép vagy egy HP megjelenéssel és UEFI-környezettel nem rendelkező számítógép nem indul el, vagy az indítási folyamat során hibaüzenetet jelenít meg, tekintse át a következő dokumentumot: Arra az esetre vonatkozó hibaelhárítási folyamat áttekintése, amikor a számítógép nem indul vagy nem tölti be megfelelően a rendszert.
A frissített UEFI-eszközök és BIOS telepítése
A legfrissebb BIOS és a frissített HP rendszerdiagnosztikai (UEFI) eszközök letöltéséhez ismernie kell számítógépének típusszámát. A terméknév és a típusszám egy címkére van nyomtatva, amely a készülék alján, az akkumulátor alatt vagy a burkolaton belül található.
UEFI-eszközök és BIOS-frissítések keresése
 1. Látogasson el a HP szoftver- és illesztőprogram-letöltések honlapnak az Ön számítógéptípusára vonatkozó részére.
 2. Ha a honlap további információt kér, adja meg az Ön tartózkodási országát / térségét, valamint számítógépének modellmegnevezését vagy termékszámát.
  Például: Pavilion dv6110us vagy Mini 210-1040nr.
 3. Válassza ki a Windows operációs rendszer telepített verzióját a legördülő listáról, és kattintson a Tovább gombra.
 4. A legfrissebb BIOS-verzióra való hivatkozás megjelenítéséhez kattintson a pluszjelre a BIOS mellett. Ezt követően válassza ki és töltse le a HP notebook rendszer-BIOS szoftvert.
 5. Az illesztőprogramok és szoftverek listájának megjelenítéséhez kattintson a pluszjelre a Diagnosztika elem mellett. Ezt követően válassza ki és töltse le a HP rendszerdiagnosztikai (UEFI) eszközt.
 6. Ha egy párbeszédablak a fájl futtatása vagy mentése közti választásra kéri, válassza a Mentés lehetőséget, és mentse el a fájlt az asztalra. Ezt követően kattintson duplán a letöltött fájlra a frissített szoftver telepítéséhez.
  NOTE:
  Ne próbáljon meg azelőtt futtatni egy frissítést, mielőtt az letöltődött volna a merevlemezre.