Back HP Customer Care
Översikt över HP startmeny
UEFI är en miljö före BIOS som kan utföra särskilda diagnos- och konfigurationsuppgifter. Med start i slutet av 2008 stöder vissa HP Pavilion och Compaq Presario notebook-datorer UEFI (Unified Extensible Firmware Interface). Det innebär att de flesta notebook-datorer som levereras med Windows Vista och alla notebook-datorer som levereras med Windows 7 och 8 har UEFI-miljön.
UEFI-miljön ger tillgång till teknisk information om datorn, och innehåller diagnostik- och reparationsverktyg som kan användas under uppstart – utanför operativsystemet. Verktygen finns inte tillgängliga på äldre modeller av notebook-datorer, även om uppdaterat BIOS på äldre modeller kan ha stöd för HP:s verktyg för systemdiagnostik (UEFI).
Om ett systemproblem inträffar under uppstart kan du få flera olika felmeddelanden. Dessa felmeddelanden ger dig och HP-serviceteknikern information om vad som kan vara fel med datorns maskin- eller programvara. Om felet finns i maskinvaran ger systemet en garantikod som verifierar feltillståndet för kundsupportrepresentanten.
UEFI startmenyalternativ
Avgör om datorn har UEFI-miljön genom att trycka på strömbrytaren för att starta datorn och håll sedan ned Esc-tangenten. En startmeny med en del av nedanstående alternativ öppnas. Beroende på modell är inte alla dessa alternativ tillgängliga.
Felsök startproblem på äldre icke-UEFI-modeller
Om en äldre dator eller en dator med en icke-HP-bild utan UEFI-miljön inte startar eller visar ett felmeddelande under start, se Översikt över felsökning när en dator inte startar eller startar normalt.
Installera uppdaterade UEFI-verktyg och och BIOS
För att hämta och installera senaste BIOS och uppdaterade HP-verktyg för systemdiagnostik (UEFI) måste du känna till modellnumret på din dator. Produktnamnet och modellnumret finns tryckta på etiketten på undersidan, under batteriet eller inne i höljet.
Hitta UEFI-verktyg och BIOS-uppdateringar
 1. Gå till webbsidan Hämtning av HP:s programvara och drivrutiner för din modell.
 2. Om du uppmanas att lämna ytterligare information, ange land/region och modellnamn eller produktnummer.
  Till exempel: Pavilion dv6110us eller Mini 210-1040nr.
 3. Välj den installerade Windows-versionen i listrutan och klicka på Nästa.
 4. Klicka på plusikonen bredvid BIOS för att visa en länk till den senaste BIOS-versionen. Välj och hämta sedan programmet HP Notebook System BIOS.
 5. Klicka på plusikonen bredvid Diagnostik för att visa en lista över drivrutiner och programvara. Välj och hämta sedan HP System Diagnostics (UEFI).
 6. När du ombeds att välja mellan Kör och Spara väljer du Spara och sparar filen på skrivbordet. Dubbelklicka sedan på den hämtade filen för att installera programmet.
  NOTE:
  Försök inte att köra en uppdatering innan den har hämtats till hårddisken.