Ugrás a tartalomra

Az átváltható grafikus üzemmód és a dupla grafikus processzorok áttekintése

 • NyomtatásNyomtatás
Jelen dokumentum HP és Compaq notebookokra vonatkozik.
Az átváltható grafikus rendszerrel felszerelt notebookok két grafikus adapter lapkakészlettel rendelkeznek – egy kis teljesítményű, integrált és egy nagy teljesítményű, különálló lapkakészlettel. A számítógépben található pontos lapkakészletek azonban modelltől függően eltérőek; a kis teljesítményű lapkakészletet általában az Intel vagy az AMD gyártja, míg a nagy teljesítményű lapkakészleteket az ATI Mobility Radeon vagy az AMD biztosítja.
Az átváltható grafikus rendszerrel felszerelt HP számítógépek a következő előnyöket nyújtják a mobil számítástechnikai eszközhasználat során:
 • A kevésbé teljesítményigényes alkalmazások használata során a számítógép energiát takarít meg a hosszabb akkumulátoridő érdekében.
 • Komoly grafikát igénylő alkalmazások, például játékok használata esetén a különálló grafikus processzor biztosítja a nagyobb teljesítményt.

A számítógép átváltható grafikus rendszerének megállapítása

Annak megállapítására, hogy a számítógép rendelkezik-e átváltható grafikus rendszerrel, tekintse meg az Asztal tulajdonságok menüt vagy a Kijelző adapterek menüt az Eszközkezelőben. Az alábbi módszerek valamelyikével megállapíthatja, hogy számítógépe rendelkezik-e átváltható grafikus rendszerrel.
Ha szeretné megállapítani, hogy számítógépe támogatja-e az átváltható grafikus rendszert, kattintson jobb gombbal az asztal hátterére. Ha elérhető a következő lehetőségek valamelyike, akkor számítógépe támogatja az átváltható grafikus rendszert.
Az átváltható grafikus rendszer konfigurálásaAz AMD PowerXpress (TM) konfigurálása
Ha szeretné megnézni, hogy számítógépe támogatja-e az átváltható grafikus rendszert, használja az Eszközkezelőt:
 1. Kattintson a Start gombra, írja be az eszköz szót a keresőmezőbe, majd válassza ki az Eszközkezelőt a listából.
 2. Nyissa le a Kijelző adapterek kategóriát.
  Ábra 1: Kijelző adapterek az Eszközkezelőben
  Az Eszközkezelő nézete a Videokártyák menüpont kibontott állapotában
Ha a kibontás követően két videokártya látható, akkor a rendszer támogatja az átváltható grafikai rendszert. Ha a listában csak egyetlen videokártya szerepel, akkor a számítógép nem támogatja az átváltható grafikai rendszert.

Átváltható grafikus rendszerek típusai

Az átváltható grafikus rendszerű számítógépek az alábbi két üzemmód egyikében működnek: Fix üzemmód vagy Dinamikus üzemmód. A korábbi modellek a fix üzemmódot támogatták, míg a legújabb típusok a dinamikusat. Fix üzemmód esetén a notebook dinamikus üzemmódot támogató meghajtói nem fognak működni. Dinamikus üzemmód esetén a notebook fix üzemmódban működő, átváltható grafikus rendszert támogató meghajtói nem fognak működni.
MEGJEGYZÉS:A dinamikus üzemmódban működő, átváltható grafikus rendszert azért vezették be, mert a dinamikus üzemmódban az akkumulátor maximális élettartamát jobban meg lehet őrizni, és konfigurálható saját igényeinek megfelelően. Dinamikus üzemmód esetén a notebook a beépített és a különálló grafikus processzort egyaránt használja anélkül, hogy a kijelzőt újra kellene indítani vagy vissza kellene állítani. Fix üzemmódban a grafikus rendszer miatt az ügyfeleknek meg kell változtatniuk a számítógép energiafelhasználási állapotát a magasabb vagy az alacsonyabb fogyasztású processzor használatához.
Bármely konfiguráció esetén a legjobb teljesítmény érdekében ügyeljen arra, hogy a grafikai illesztőprogramot és szoftvert mindig frissítse. További információt a Szoftverek és illesztőprogramok részben talál.

További információk az adott konfigurációkkal kapcsolatban

A HP számítógépek a típustól függően kétféle átváltható grafikusrendszer-konfigurációval rendelkeznek. A dinamikus és a fix üzemmód OpenGL és DirectX konfigurációjával kapcsolatos konkrét információkat a következő dokumentumokban találja:

Kapcsolódó támogatási hivatkozások

HP támogatási fórumok

Találjon megoldásokat és együttműködési lehetőségeket a HP támogatási fórumon
  HP a YouTube-on